
From: "Orzel, Brian A CIV USARMY CENAN (USA)" <Brian.A.Orzel@usace.army.mil> 

Date: May 6, 2020 at 7:14:57 PM EDT 

To: "debbietonneson@hotmail.com" <debbietonneson@hotmail.com> 

Subject: Property in Fort Montgomery, NY, Parcel 11-1-1.52 

Ms. Tonneson, 

 

This is in response to your email inquiry of May 3, 2020, regarding Tax Map Parcel 11-1-1.52 in 

the Town of Highlands, Orange County, New York. 

 

In your email, you requested to know whether wetlands are located on your property. 

 

The Corps of Engineers does not draw or maintain wetland maps.  The only time that we would 

have information on the presence of a wetland would be if someone applied for a permit from 

this office and we still have a record of it.  I've checked our data base and it appears that the 

Corps of Engineers has never reviewed a project on your property. 

 

When I don't have a lot of information on a site, but I want to get an idea of how wet a property 

might be, I go to the USDA web site and create a site-specific soil map.  Their Web Soil Survey 

page is located at:  https://websoilsurvey.sc.egov.usda.gov/App/HomePage.htm.  Soils that are 

categorized as any degree of poorly drained could be wetland soils.  Very poorly drained soils 

are almost always wetlands.  Well drained soils are usually not wetlands, but sometimes would 

be in low or flat areas.  Attached is the soil map that I generated at the USDA web site.  It shows 

all of the soils within the area that I outlined (hopefully encompassing the whole property) are 

well drained or excessively drained.  The soil map, plus the steep topography of the property 

would lead me to expect that the property is unlikely to contain any waters of the United States, 

including wetlands. 

 

The Corps of Engineers only has jurisdiction over projects in your area if there would be a 

discharge of fill material into waters of the United States, including wetlands.  So, even if I had 

an indication that you might have wetlands on the property, all you would have to do to avoid 

our jurisdiction would be to not place fill material within the wetlands.  But, since it appears 

unlikely that you have wetlands on the property, the point is moot. 

 

Another clue as to whether or not you have wetland soils within your project area (the home site) 

is whether you can get a good percolation test for your septic system.  If the soils that naturally 

occur on site have a percolation rate that favors the installation of a septic system, that means 

that water can pass through the pore space, allowing liquids to wick away from your septic field 

and tank. Wetland soils do not allow liquids to pass through rapidly enough to use for a septic 

field.  By virtue of the fact that you told me that your septic site got a good perc test, the soils 

therein would not be wetland soils. 

 

So, based upon the information that you provided and the information that I was able to find on 

line, it seems unlikely that you have any waters on site that are jurisdictional under Section 404 

of the Clean Water Act.   

 

If you need anything more definite than the above, you will need to hire a professional wetland 
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delineator and have them submit a formal wetland delineation map and report to this office for 

our review. 

 

 

 

For your general information, below is general guidance regarding the Corps regulatory 

program: 

 

The Army Corps of Engineers regulates activities that include dredging or construction activities 

in or over any navigable waters of the United States, the placement of any dredged or fill 

material in any waters of the United States (including coastal or inland wetlands) or the 

accomplishment of any work affecting the course, location, condition or capacity of such 

areas.  Such activities may require a Department of the Army permit, in accordance with 33 CFR 

320-332. 

 

Most waterbodies, including wetlands, intermittent streams and natural drainage courses, are 

considered to be waters of the United States.  Currently, the State of New York Department of 

Environmental Conservation (NYSDEC) recognizes and maps state fresh water wetlands as 

those wetland areas that are 12.4 acres or more and/or are ecologically unique.  A NYSDEC 

determination classifying an area as a non-state regulated wetland does not free a property owner 

from his or her obligations under the Clean Water Act; the Corps regulates the discharge of 

dredged or fill material into all freshwater wetlands, regardless of size. 

 

To remain out of Department of the Army jurisdiction completely, we recommend that an 

applicant limit the project to those areas upland of any waters or wetlands of the United 

States.  Not only is this environmentally sound, but it could potentially save an applicant 

considerable time and expense while attempting to obtain necessary federal, state or local 

permits. 

 

When fill material is contemplated to be placed within those areas of Corps jurisdiction, the 

extent of these waters of the United States needs to be delineated according to the Federal 

Methodology, which requires the evaluation of features including the hydrology, the vegetation, 

and the soils present on the site.  The current method for delineating Army Corps of Engineers 

jurisdictional wetlands is in accordance with the "Corps of Engineers Wetlands Delineation 

Manual," Technical Report Y-87-1, and the "Regional Supplement to the Corps of Engineers 

Wetland Delineation Manual: Northcentral and Northeast Region". 

 

The manual may be obtained from the U.S. Army Corps of Engineers New York District website 

at:   https://usace.contentdm.oclc.org/digital/collection/p266001coll1/id/4530 

 

The regional supplement may be obtained from the U.S. Army Corps of Engineers New York 

District website 

at:   https://usace.contentdm.oclc.org/utils/getfile/collection/p266001coll1/id/7640 

 

It is possible that a project may qualify for a nationwide general permit (NWP), in accordance 

with 33 CFR 330 and the Issuance of Nationwide Permits in the Federal Register dated January 
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6, 2017 (82 FR 1860 - 2008).  An activity is authorized under a nationwide general permit only if 

that activity and the permittee satisfy all of the nationwide permit's terms and conditions.  Unless 

a nationwide general permit contains a condition requiring the applicant to notify the Corps prior 

to undertaking the proposed activity, a written authorization is not necessary.  Activities that do 

not qualify for authorization under a nationwide general permit may still be authorized by an 

individual or regional general permit.  The current nationwide permits can be found on the Army 

Corps of Engineers Headquarters website at:  https://www.usace.army.mil/Missions/Civil-

Works/Regulatory-Program-and-Permits/Nationwide-Permits/ , or at the New York District 

website at:  https://www.nan.usace.army.mil/Missions/Regulatory/Nationwide-Permits/. 

 

If you have any questions, let me know. 

 

Brian 

 

 

Brian A. Orzel 

Project Manager, Civil Engineer 

NY District US Army Corps of Engineers 

Regulatory Branch 

26 Federal Plaza, Room 16-406 

New York, New York 10278-0090 

 

https://www.usace.army.mil/Missions/Civil-Works/Regulatory-Program-and-Permits/Nationwide-Permits/
https://www.usace.army.mil/Missions/Civil-Works/Regulatory-Program-and-Permits/Nationwide-Permits/
https://www.nan.usace.army.mil/Missions/Regulatory/Nationwide-Permits/

